Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
NUGAT

50 dag cukru
6 bia??ek
1 szklanka wody
25-50 dag orzech??w
1 ??y??ka octu 6%
4 op??atki lub wafle 27 X 20 cm
1/2 szklanki miodu
NastawiÄ? wodÄ? na parÄ? w naczyniu odpowiadajÄ?cym wielko??ciÄ? misce do ubijania piany. PrzebraÄ?, pokrajaÄ? orzechy. Orzechy laskowe zrumieniÄ?, otrzeÄ? w ??ciereczce z ??uski. Z cukru, octu i wody ugotowaÄ? syrop III stopnia. DodaÄ? mi??d, mieszajÄ?c powoli wygotowaÄ? na brzegu p??yty z powrotem do gÄ?sto??ci III stopnia (uwa??aÄ? na syrop, gdy?? z miodem ??atwo kipi). UbiÄ? sztywnÄ? pianÄ?. ZaparzyÄ? pianÄ? po??owÄ? syropu z miodem, wlewajÄ?c go cienkim strumieniem i ca??y czas ubijajÄ?c. WstawiÄ? miskÄ? z pianÄ? na naczynie z wrzÄ?cÄ? wodÄ? i ubijaÄ? na parze, wlewajÄ?c pozosta??y syrop. Gdy piana rwie siÄ? tu?? przy trzepaczce (20-30 minut), miskÄ? zdjÄ?Ä? z pary, dodaÄ? pokrajane orzechy, wymieszaÄ? ??opatkÄ?. MasÄ? podzieliÄ? na dwie czÄ???ci, ka??dÄ? na??o??yÄ? na op??atek lub wafel, rozsmarowaÄ? i zr??wnaÄ? z brzegami, przykryÄ? drugim op??atkiem, przycisnÄ?Ä? przesuwajÄ?c po powierzchni wa??kiem do ciasta, zostawiÄ? do ostygniÄ?cia pod lekkim ciÄ???arem stolniczki. KrajaÄ? prostokÄ?tne kawa??ki wielko??ci 2 1/2 X 9 cm.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design