Kuchnia wÄ?gierska
1 kg szparag??w
1/2 fili??anki bia??ego wina
s??l
1 /2 fili??anki soku z cytryny
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??eczka posiekanej zielonej pietruszki
30-40 g trufli
wywar z miÄ?sa
70 g mas??a |
Oczyszczone szparagi ugotowaÄ? w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, odsÄ?czyÄ? i dolne czÄ???ci pokroiÄ? w krÄ???ki grubo??ci 1 cm: G????wki szparag??w u??o??yÄ? w wianuszek na brzegu talerza, tak aby trochÄ? wystawa??y na zewnÄ?trz. Trufle pokroiÄ? w cienkie plasterki i udusiÄ? a ma??le, dodaÄ? wywar z miÄ?sa, wino, zielonÄ? pietruszkÄ? i sok z cytryny. MasÄ? tÄ? razem z krÄ???kami szparag??w w??o??yÄ? na talerz w ??rodek wcze??niej u??o??onego wianuszka.
|