Ciasto:
6 dag t??uszczu
1 szklanka wody
s??l
12 dag mÄ?ki 3-5 jaj
Nadzienie:
1 szklanka gÄ?stej m??odej ??mietany
2 dag cukru pudru z waniliÄ? do ??mietany
2 dag cukru z waniliÄ? do posypania
1 dag mas??a do smarowania formy |
ZagotowaÄ? wodÄ? z t??uszczem i szczyptÄ? soli w litrowym rondelku. WsypaÄ? mÄ?kÄ?, odstawiÄ?, rozbijaÄ? grudki mÄ?ki ucierajÄ?c ciasto na wolnym ogniu p??askÄ?, drewnianÄ? ??y??kÄ?. Gdy ciasto jest dostatecznie rozklejone i staje siÄ? ju?? przejrzyste i gÄ?ste, prze??o??yÄ? je do miski, do gorÄ?cego ciasta dodawaÄ? po 1 jaju, ucierajÄ?c przez 20 minut, ciasto pozostawiÄ? do skrzepniÄ?cia. PosmarowaÄ? blachÄ?. NabieraÄ? ciasto ??y??kÄ?, wyciskaÄ? kule na wysmarowanÄ? blachÄ?, w pewnej odleg??o??ci od siebie, piec w bardzo gorÄ?cym piekarniku, nie uchylajÄ?c z poczÄ?tku drzwiczek pieca. Gdy ptysie sÄ? twarde i suche, wyjÄ?Ä?, je??eli ptysie rumieniÄ? siÄ? za prÄ?dko, przykryÄ? je w porÄ? papierem, aby siÄ? nie przypali??y, po upieczeniu ptysie przekrajaÄ?. UbiÄ? ??mietanÄ?, wymieszaÄ? z cukrem i waniliÄ?. Ostudzone ptysie nape??niÄ? ubitÄ? ??mietanÄ?, posypaÄ? grubo cukrem i waniliÄ?, u??o??yÄ? na szklanym p????misku, podawaÄ? natychmiast po nape??nieniu ??mietanÄ?.
|