Kuchnia wÄ?gierska
kg chudej wieprzowiny
2-3 ??y??ki kwa??nej ??mietany
2 ma??e cebule
1 pÄ?czek zielonej pietruszki
50 g t??uszczu
s??l
150 g gotowanej szynki
pieprz
150 g mas??a |
CebulÄ? poddusiÄ? na t??uszczu, dodaÄ? miÄ?so i dusiÄ? do miÄ?kko??ci. Potem razem z powsta??ym sosem zemleÄ? miÄ?so trzy razy w maszynce. Mas??o utrzeÄ? na g??adkÄ? masÄ? i dodaÄ? do niej drobno pokrojonÄ? szynkÄ?, kwa??nÄ? ??mietanÄ?, drobno posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?, a na samym ko??cu zmielone miÄ?so. PrzyprawiÄ? wszystko solÄ?, pieprzem i dobrze wymieszaÄ?: Wy??o??yÄ? pasztet na salaterkÄ? i podaÄ? na st???? dobrze och??odzony. Pasztet ten mo??e byÄ? r??wnie?? przyrzÄ?dzany z resztek miÄ?sa.
|