Szklanka oleju rafinowanego,
4 ??y??ki maki,
2 ??y??eczki octu,
2 ??????tka,
s??l,
cukier |
ZagotowaÄ? szklankÄ? wody z dodatkiem octu. MÄ?kÄ? zmieszaÄ? z ma??Ä? ilo??ciÄ? oliwy, lekko przesma??yÄ?, wlaÄ? wodÄ?, zagotowaÄ? aby utworzy?? siÄ? gÄ?sty sos; nastÄ?pnie ostudziÄ? pod przykryciem. ??????tka utrzeÄ? z pozosta??Ä? oliwa, jak podano w poprzednim przepisie, dodawaÄ? stopniowo przygotowany sos i ucieraÄ?. Gotowy majonez posoliÄ? i dodaÄ? do smaku szczyptÄ? cukru. DodajÄ?c do utworzonego w taki spos??b majonezu musztardÄ?, otrzymuje siÄ? zimny sos musztardowy, przez dodanie chrzanu - sos chrzanowy itp.
|