3 szklanki wywaru z w??oszczyzny (lub wywar z ryb, ko??ci cielÄ?cych),
2 dag lub 6 listk??w ??elatyny,
2 ??y??eczki octu,
przyprawa do zup,
3 bia??ka,
pieprz,
ziele angielskie |
Listki ??elatyny namoczyÄ? w zimnej wodzie, osÄ?czyÄ? i w??o??yÄ? do gorÄ?cego wywaru (nie gotowaÄ?). W przypadku u??ycia ??elatyny sproszkowanej nale??y namoczyÄ? jÄ? w kilku ??y??kach zimnej wody. DodaÄ? wszystkie pozosta??e sk??adniki (bia??ka roztrzepaÄ?), nastÄ?pnie powoli ogrzewaÄ?, by bia??ka siÄ? ??ciÄ???y. Zagotowany p??yn odstawiÄ? na 20 minut, przelaÄ? na serwetÄ? lub gÄ?stÄ? gazÄ?, ??eby powoli ??cieka??. OdstawiÄ? w zimne miejsce, a nastÄ?pnie galaretÄ? ??cinajÄ?cÄ? siÄ? zalewaÄ? jaja na twardo, pomidory faszerowane itp. Mo??na te?? dekorowaÄ? niÄ? zakÄ?ski.
|