Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
GALARETKA KLAROWNA - AUSZPIK

3 szklanki wywaru z w??oszczyzny (lub wywar z ryb, ko??ci cielÄ?cych),
2 dag lub 6 listk??w ??elatyny,
2 ??y??eczki octu,
przyprawa do zup,
3 bia??ka,
pieprz,
ziele angielskie
Listki ??elatyny namoczyÄ? w zimnej wodzie, osÄ?czyÄ? i w??o??yÄ? do gorÄ?cego wywaru (nie gotowaÄ?). W przypadku u??ycia ??elatyny sproszkowanej nale??y namoczyÄ? jÄ? w kilku ??y??kach zimnej wody. DodaÄ? wszystkie pozosta??e sk??adniki (bia??ka roztrzepaÄ?), nastÄ?pnie powoli ogrzewaÄ?, by bia??ka siÄ? ??ciÄ???y. Zagotowany p??yn odstawiÄ? na 20 minut, przelaÄ? na serwetÄ? lub gÄ?stÄ? gazÄ?, ??eby powoli ??cieka??. OdstawiÄ? w zimne miejsce, a nastÄ?pnie galaretÄ? ??cinajÄ?cÄ? siÄ? zalewaÄ? jaja na twardo, pomidory faszerowane itp. Mo??na te?? dekorowaÄ? niÄ? zakÄ?ski.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design