Kuchnia chi??ska
5 ??rednich jaj na twardo
1/4 szklanki sosu sojowego
1 ??y??eczka cukru
2 ??y??ki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1/2 ??y??eczki pieprzu syczua??skiego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 cala gwiazdka any??u lub 1/2 ??y??eczki kopru w??oskiego
3 plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
3 cebule dymki |
Jaja obraÄ? ze skorupek, w??o??yÄ? do rondla. Pozosta??e sk??adniki dodaÄ? do jaj, starannie wymieszaÄ?, wlaÄ? tyle wody, aby pokry??a jaja, zamieszaÄ?. PostawiÄ? rondel na ??rednim ogniu, przykryÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? pod przykryciem 40 min na bardzo ma??ym ogniu. ZestawiÄ? rondel, zostawiÄ? do ca??kowitego wystudzenia jaj. Sos przecedziÄ? przez 3-4 warstwy zwil??onej gazy. Jaja pokrajaÄ? wzd??u?? na Ä?wiartki, u??o??yÄ? na p????misku lub talerzu, polaÄ? sosem lub podawaÄ? oddzielnie
Proporcje: dla 5 -10 os??b - jako przystawka
|