Kuchnia chi??ska
1 szklanka soli
1/4 szklanki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 ??y??ka pieprzu syczua??skiego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu
10 ??wie??ych kurzych lub kaczych jaj
2 du??y s????j |
ZagotowaÄ? 5 szklanek wody, wsypaÄ? s??l, mieszaÄ? a?? siÄ? rozpu??ci. DodaÄ? w??dkÄ? i pieprz, odstawiÄ? do wystudzenia. W??o??yÄ? jaja do s??oja, zalaÄ? zalewÄ?, mocno zakrÄ?ciÄ? wieczko, pozostawiÄ? w ch??odnym miejscu na 4 tygodnie. Jaja odcedziÄ?, osuszyÄ?, trzymaÄ? w lod??wce.
Proporcje: dla 10 os??b na przekÄ?skÄ?
|