Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
OMLECIKI Z RYBÄ?

Kuchnia chi??ska
25 dag filet??w z dorsza, szczupaka lub morszczuka
1/2 ??y??eczki soli
4 ??y??eczki wody
2 ??y??ki suszonych krewetek lub 2 ??y??ki pasty anchois (dowolnie)
2 cebule dymki
4 jaja
1/4 ??y??eczki soli
4 - 5 ??y??ek oleju
Przyprawy:
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1/4 ??y??eczki pieprzu
1/4 ??y??eczki cukru
RybÄ? posiekaÄ?, prze??o??yÄ? do miski, dodaÄ? 1/2 ??y??eczki soli i 4 ??y??eczki wody, rozetrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ?. Krewetki zalaÄ? 1/2 szklanki ciep??ej wody, odstawiÄ? na 20 minut, odcedziÄ?, dok??adnie osÄ?czyÄ?. CebulÄ? dymkÄ? bardzo drobno posiekaÄ?. MasÄ? rybnÄ? wymieszaÄ? z krewetkami lub pastÄ? anchois, cebulÄ? i przyprawami. MieszaÄ? oko??o minuty w jednym kierunku a?? powstanie jednolita masa. WstawiÄ? do lod??wki na 1-2 godz. Jaja roztrzepaÄ? z solÄ?. Dwie ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozprowadziÄ? po dnie patelni, rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, wlaÄ? jednÄ? ??y??kÄ? roztrzepanych jaj, po chwili na??o??yÄ? ??y??eczkÄ? masy rybnej po??rodku omlecika. ?opatkÄ? do obracania kotlet??w podwa??yÄ? jednÄ? stronÄ? i szybkim ruchem z??o??yÄ? omlet w p????ksiÄ???yc lekko przyciskajÄ?c, aby zlepiÄ? brzegi. Ostro??nie przesunÄ?Ä? na bok patelni, sma??yÄ? na z??oty kolor z obu stron. Tymczasem wlaÄ? nastÄ?pnÄ? ??y??kÄ? jaj, postÄ?powaÄ? tak jak przy pierwszym omlecie, przesuwajÄ?c kolejny na brzeg patelni, tak by ??rodek pozostawa?? wolny do sma??enia nastÄ?pnych. WyjmowaÄ? po jednym omlecie po lekkim zrumienieniu po oko??o dw??ch minutach. TrzymaÄ? w cieple. Proporcje: dla 4 os??b, kiedy podajemy inne potrawy lub na 16 szt. - na przekÄ?skÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design