Kuchnia chi??ska
25 dag filet??w z dorsza, szczupaka lub morszczuka
1/2 ??y??eczki soli
4 ??y??eczki wody
2 ??y??ki suszonych krewetek lub 2 ??y??ki pasty anchois (dowolnie)
2 cebule dymki
4 jaja
1/4 ??y??eczki soli
4 - 5 ??y??ek oleju
Przyprawy:
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1/4 ??y??eczki pieprzu
1/4 ??y??eczki cukru |
RybÄ? posiekaÄ?, prze??o??yÄ? do miski, dodaÄ? 1/2 ??y??eczki soli i 4 ??y??eczki wody, rozetrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ?. Krewetki zalaÄ? 1/2 szklanki ciep??ej wody, odstawiÄ? na 20 minut, odcedziÄ?, dok??adnie osÄ?czyÄ?. CebulÄ? dymkÄ? bardzo drobno posiekaÄ?. MasÄ? rybnÄ? wymieszaÄ? z krewetkami lub pastÄ? anchois, cebulÄ? i przyprawami. MieszaÄ? oko??o minuty w jednym kierunku a?? powstanie jednolita masa. WstawiÄ? do lod??wki na 1-2 godz. Jaja roztrzepaÄ? z solÄ?. Dwie ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozprowadziÄ? po dnie patelni, rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, wlaÄ? jednÄ? ??y??kÄ? roztrzepanych jaj, po chwili na??o??yÄ? ??y??eczkÄ? masy rybnej po??rodku omlecika. ?opatkÄ? do obracania kotlet??w podwa??yÄ? jednÄ? stronÄ? i szybkim ruchem z??o??yÄ? omlet w p????ksiÄ???yc lekko przyciskajÄ?c, aby zlepiÄ? brzegi. Ostro??nie przesunÄ?Ä? na bok patelni, sma??yÄ? na z??oty kolor z obu stron. Tymczasem wlaÄ? nastÄ?pnÄ? ??y??kÄ? jaj, postÄ?powaÄ? tak jak przy pierwszym omlecie, przesuwajÄ?c kolejny na brzeg patelni, tak by ??rodek pozostawa?? wolny do sma??enia nastÄ?pnych. WyjmowaÄ? po jednym omlecie po lekkim zrumienieniu po oko??o dw??ch minutach. TrzymaÄ? w cieple.
Proporcje: dla 4 os??b, kiedy podajemy inne potrawy lub na 16 szt. - na przekÄ?skÄ?
|