Kuchnia chi??ska
1 kg szparag??w
2 ??y??ki cukru
Marynata:
sok z jednej cytryny
1 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
1 ??y??eczka sosu sojowego
1 ??y??eczka rozkruszonej kostki roso??owej
1 ??y??ka cukru
1/4 ??y??eczki pieprzu
2 ??y??ki soli
1 ??y??ka oleju sezamowego (dowolnie)
4 ??y??ki oleju |
Szparagi wymyÄ?, odciÄ?Ä? twarde ko??ce i obraÄ? z czÄ???ci w????knistych. Dwa litry wody wlaÄ? do 4 I garnka, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, w??o??yÄ? szparagi, gotowaÄ? bez przykrycia do miÄ?kko??ci (5-7 min). PrzelaÄ? do cedzaka, przep??ukaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?. Po??o??yÄ? na czystej ??ciereczce, pozostawiÄ? do wystygniÄ?cia. U??o??yÄ? na owalnym p????misku. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ?, polaÄ? szparagi, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na przynajmniej 2 godz., nie d??u??ej ni?? 6 godz. PodawaÄ? na przekÄ?skÄ? z innymi zimnymi potrawami.
Proporcje: dla 9-12 os??b - na przekÄ?skÄ?
|