25 dag mÄ?ki
12 dag mas??a
2 ??????tka
15 dag gÄ?stej ??mietany
1 bia??ko do smarowania
do posypania:
3 dag rodzynk??w
2 dag cukru kryszta??u grubego
3 dag migda????w
2 dag cukru z waniliÄ? |
Ciasto zarobiÄ? na noc przed dniem pieczenia. MÄ?kÄ? posiekaÄ? z mas??em, dodaÄ? ??????tka i ??mietanÄ?, i zarobiÄ? ciasto. Ciasto u??o??yÄ? w miseczce, posypanej mÄ?kÄ?, nakryÄ? i wynie??Ä? w ch??odne miejsce na 12 godzin, aby sfermentowa??o. NastÄ?pnego dnia umyÄ? rodzynki i osuszyÄ? w ??ciereczce, migda??y pokrajaÄ? w cienkie pod??u??ne, paseczki i wymieszaÄ? rodzynki z migda??ami i cukrem ziarnistym. Z ciasta wywa??kowaÄ? gruby, prostokÄ?tny placek, dopasowaÄ? go do wymiar??w blachy, przemie??Ä? na wa??ku na blachÄ?. PowierzchniÄ? ciasta posmarowaÄ? bia??kiem, posypaÄ? r??wnomiernie migda??ami i rodzynkami, pok??uÄ? widelcem i wstawiÄ? do silnie nagrzanego piekarnika, upiec na rumiano, wyjÄ?Ä?. Ciasto nie zdejmujÄ?c z blachy pokrajaÄ? natychmiast na ma??e kawa??ki kwadratowe (5 X 5 cm), posypaÄ? zaraz cukrem z waniliÄ?.
|