Kuchnia chi??ska
4 szklanki zimnego, ugotowanego ry??u
1/2 szklanki migda????w (bez ??upinek) pokrajanych w pi??rka
1 szklanka oleju
4 roztrzepane jaja
10 dag. szynki pokrajanej w kr??tkie paseczki
2 posiekane cebule dymki
1 ??y??ka sosu sojowego
zielona pietruszka lub naÄ? kolendry
1 ??y??eczka soli |
Skawalony ry?? rozdzieliÄ? na ziarenka mokrym widelcem. Olej rozgrzaÄ? na patelni na du??ym ogniu, wsypaÄ? migda??y, sma??yÄ? na z??oty kolor, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, odstawiÄ?. Olej zlaÄ? z patelni, zostawiajÄ?c 2-3 ??y??ki, rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, wlaÄ? jaja, sma??yÄ? na rzadkÄ? jajecznicÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??. MieszajÄ?c jajecznicÄ? wsypaÄ? ry??, szybkimi ruchami wymieszaÄ?, sma??yÄ? na ma??ym ogniu 5 min (nie mieszaÄ?). DodaÄ? szynkÄ?, cebulÄ? dymkÄ? i sos sojowy, mieszajÄ?c sma??yÄ? 2 minuty. Przed podaniem posypaÄ? migda??ami, wymieszaÄ?. PodawaÄ? natychmiast na gorÄ?cym p????misku, przybraÄ? zieleninÄ?.
Proporcje: dla 2-4 os??b
|