30 dag mÄ?ki pszennej wroc??awskiej
2 ??y??ki nasion kminku
20 dag otrÄ?b pszennych
3 dag dro??d??y
s??l
1 ??y??ka oleju
2 ??y??ki otrÄ?b pszennych |
M4kÄ? przesiaÄ?, wymieszaÄ? z otrÄ?bami. WÄ?skie, d??ugie blaszki posmarowaÄ? olejem, posypaÄ? otrÄ?bami (2 ??y??ki). Nasiona kminku przebraÄ?, op??ukaÄ? na sitku. Dro??d??e rozkruszyÄ?, dodawaÄ? po ??y??ce letniej wody (3 ??y??ki) rozcierajÄ?c, dodaÄ? 2 ??y??ki mÄ?ki z otrÄ?bami, wymieszaÄ?, pozostawiÄ? w cieple do wyro??niÄ?cia. Gdy rozczyn podwoi objÄ?to??Ä?, dodaÄ? resztÄ? mÄ?ki z otrÄ?bami, kminek i ok. 1/2 ??y??eczki soli. ZarobiÄ? ciasto dodajÄ?c stopniowo letniÄ? wodÄ? (1 1/2 - 2 szklanek). WyrobiÄ? ciasto rÄ?kÄ?. Gotowym ciastem nape??niÄ? przygotowane foremki do po??owy wysoko??ci, wyr??wnujÄ?c powierzchniÄ?. PozostawiÄ? w cieple do wyro??niÄ?cia. Gdy ciasto wype??ni foremki, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Upieczone chlebki pozostawiÄ? w foremkach do ostygniÄ?cia.
|