Ciasto:
30 dag mÄ?ki
20 dag t??uszczu (mas??a i smalcu)
10 dag cukru pudru
1 jajo (lub 3 surowe ??????tka)
1/2 jaja do smarowania
Polewa:
50 dag cukru
1/4 litra mleka wrzÄ?cego
szczypta sody
1/4 laski wanilii
10 dag mas??a deserowego |
SporzÄ?dziÄ? ciasto: mÄ?kÄ? posiekaÄ? z mas??em, wymieszaÄ? z przesianym cukrem, wbiÄ? jajo i zagnie??Ä? kruche ciasto, wynie??Ä? w ch??odne miejsce. Ciasto podzieliÄ? na 3 czÄ???ci. Z 2/3 czÄ???ci ciasta wywa??kowaÄ? placek, jak najmniej podsypujÄ?c mÄ?kÄ?, wy??o??yÄ? nim prostokÄ?tnÄ?, ??rednich wymiar??w blachÄ? o 3 niskich bokach. Z pozosta??ego ciasta wyrobiÄ? wa??ki jednakowej grubo??ci i przyciÄ?Ä? je dok??adnie wg wymiar??w blachy (2 boki d??u??sze i 2 boki kr??tsze). Brzeg ciasta posmarowaÄ? dooko??a jajem, na??o??yÄ? wa??ki i przylepiÄ? je do ciasta, ??ciskajÄ?c lekko palcami. Wa??ki ukszta??towaÄ? ozdobnie palcami, posmarowaÄ? ich powierzchniÄ? jajem, wstawiÄ? do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec na r??wny; z??oty kolor (ok. 35 min.), po upieczeniu zdjÄ?Ä? zaraz mazurek z blachy. PrzygotowaÄ? polewÄ?: w do??Ä? du??ym rondlu (2-litrowym) zagotowaÄ? mleko, dodaÄ? sodÄ?, wsypaÄ? cukier i powoli sma??yÄ? kaimak na brzegu kuchni lub ma??ym p??omieniu na p??ytce azbestowej, mieszajÄ?c, aby siÄ? nie przypali?? (kaimak mo??na sma??yÄ? i w piekarniku). Gdy kaimak tak zgÄ?stnieje, ??e kropla jego spuszczona na talerzyk zachowuje kszta??t kulisty, w??o??yÄ? do kaimaku mas??o i sma??yÄ? tak d??ugo, a?? nabierze koloru karmelu. Gdy kropla kaimaku spuszczona na talerzyk stygnÄ?c krzepnie i nie lepi siÄ? przy dotkniÄ?ciu, kaimak jest gotowy. Wtedy wsypaÄ? do kaimaku sproszkowanÄ? waniliÄ?. Usma??ony kaimak natychmiast wylaÄ? na ciasto, rozsmarowaÄ? g??adko i przybraÄ? rumienionymi migda??ami i sk??rkÄ? pomara??czowÄ?. Kaimak nale??y wysma??yÄ? tylko do tego stopnia, aby siÄ? nie kruszy?? przy krajaniu. Je??eli zanadto odparuje i kruszy siÄ?, skropiÄ? go mlekiem i silnie podgrzaÄ?, aby siÄ? rozpu??ci??. Mo??e byÄ? raczej wilgotnawy ni?? twardy. (Wprawy w ocenie stopnia wysma??ania kaimaka nabiera siÄ? po kilkurazowym Ä?wiczeniu). Mazurek kruchy nale??y piec na 3-4 dni przed spo??yciem, aby ciasto mog??o nieco zwilgotnieÄ?, gdy?? wtedy daje siÄ? ??atwo krajaÄ?. Przed podaniem krajaÄ? na kawa??ki (ok. 3 X 7 cm).
|