5 filet??w ze ??ledzia pocztowego
10 dkg oleju
5 dkg musztardy
li??cie bobkowe |
Ka??dy filet ze ??ledzia posmarowaÄ? musztardÄ?, zwinÄ?Ä? w rulon, uk??adaÄ? w s??oiku jeden obok drugiego. ?šledzie zalaÄ? olejem tak, by je nakry??, powierzchniÄ? nakryÄ? listkami bobkowymi. S??oik zakryÄ? papierem pergaminowym i przechowywaÄ? w zimnym miejscu. Po kilku dniach podawaÄ? na szklanej salaterce, do ka??dego kawa??ka wbiÄ? wyka??aczkÄ?. Je??eli filety sÄ? szerokie, przekrajaÄ? je ostrym no??em na p????. PrzybraÄ? korniszonami, marchwiÄ? z octu i krÄ???kami cebuli. ?šledzie w oliwie mo??na przechowywaÄ? w zimnie przez d??u??szy czas. OliwÄ? ze ??ledzi mo??na u??yÄ? do majonezu lub do sa??atki.
|