1 kg wÄ?gorza
??y??ka mas??a lub margaryny
2 ??y??ki ??mietany
2 ??y??ki mÄ?ki
cytryna lub sok cytrynowy
cebula
ma??y seler
por
2 go??dziki
listek laurowy
ga??ka muszkato??owa
??y??ka posiekanej natki pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
??y??ka posiekanego koperku
??y??eczka posiekanych li??ci sza??wii
2 pomidory
pieprz
s??l |
Sprawionego i obranego ze sk??ry wÄ?gorza skropiÄ? sokiem cytrynowym i odstawiÄ? na 30 min w ch??odne miejsce. CebulÄ? obraÄ? i posiekaÄ?. Seler obraÄ?, pokrajaÄ? w cienkie plasterki, przesma??yÄ? w rozgrzanym ma??le. WlaÄ? ok. 1,5 szklanki wody, dodaÄ? zio??a i przyprawy, zagotowaÄ?. Do powsta??ego sosu w??o??yÄ? pokrajanego na porcje wÄ?gorza i dusiÄ? pod przykryciem. Gdy wÄ?gorz jest miÄ?kki, wyjÄ?Ä? i prze??o??yÄ? do nagrzanego p????miska, a sos zagÄ???ciÄ?, dodajÄ?c mÄ?kÄ? rozmieszanÄ? ze ??mietanÄ?. Ewentualnie dosoliÄ? i zalaÄ? sosem porcje wÄ?gorza. PosypaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami i pomidorami.
|