Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
WÄ?gorz po jutlandzku



1 kg wÄ?gorza
??y??ka mas??a lub margaryny
2 ??y??ki ??mietany
2 ??y??ki mÄ?ki
cytryna lub sok cytrynowy
cebula
ma??y seler
por
2 go??dziki
listek laurowy
ga??ka muszkato??owa
??y??ka posiekanej natki pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
??y??ka posiekanego koperku
??y??eczka posiekanych li??ci sza??wii
2 pomidory
pieprz
s??l
Sprawionego i obranego ze sk??ry wÄ?gorza skropiÄ? sokiem cytrynowym i odstawiÄ? na 30 min w ch??odne miejsce. CebulÄ? obraÄ? i posiekaÄ?. Seler obraÄ?, pokrajaÄ? w cienkie plasterki, przesma??yÄ? w rozgrzanym ma??le. WlaÄ? ok. 1,5 szklanki wody, dodaÄ? zio??a i przyprawy, zagotowaÄ?. Do powsta??ego sosu w??o??yÄ? pokrajanego na porcje wÄ?gorza i dusiÄ? pod przykryciem. Gdy wÄ?gorz jest miÄ?kki, wyjÄ?Ä? i prze??o??yÄ? do nagrzanego p????miska, a sos zagÄ???ciÄ?, dodajÄ?c mÄ?kÄ? rozmieszanÄ? ze ??mietanÄ?. Ewentualnie dosoliÄ? i zalaÄ? sosem porcje wÄ?gorza. PosypaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami i pomidorami.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design