1 kg r????nych morskich ryb
50 dag ziemniak??w
2 ??y??ki mÄ?ki
p???? szklanki s??odkiej ??mietanki
8 kromek bu??ki
5 dag mas??a
szklanka mleka
2 kieliszki bia??ego wina
cebula
2 marchwie
pÄ?czek natki pietruszki
zielony koper
s??l
pieprz |
2 I wody zagotowaÄ? z winem posoliÄ?, dodaÄ? drobno pokrajanÄ? marchew, ca??Ä? cebulÄ? oraz natkÄ? pietruszki i gotowaÄ? 15 min. Po tym czasie dodaÄ? obrane ca??e ziemniaki, pogotowaÄ? chwilÄ? i do??o??yÄ? pokrajanÄ? na dzwonka rybÄ?. GotowaÄ? do miÄ?kko??ci. W rondelku przygotowaÄ? jasnÄ? zasma??kÄ? z mas??a i mÄ?ki, zalaÄ? jÄ? zimnym mlekiem i mieszaÄ? trzymajÄ?c na bardzo ma??ym ogniu, a?? powstanie g??adki sos. WlaÄ? ??mietankÄ?, wymieszaÄ? i trzymaÄ? w cieple. Przed podaniem na st???? rybÄ? i ziemniaki wyjÄ?Ä? na p????misek i ob??o??yÄ? wok???? kromkami bu??ki posmarowanej mas??em. Wywar przecedziÄ?, po??Ä?czyÄ? z sosem, zagotowaÄ?, przyprawiÄ? solÄ?, pieprzem i posiekanym koperkiem. PodaÄ? jednocze??nie na st???? p????misek z rybÄ? i zupÄ? do popicia.
|