40 dag mÄ?ki
mleko
25 dag t??uszczu (mas??a i margaryny ze smalcem)
2/3 proszku spulchniajÄ?cego
30 dag marmolady
3 ??????tka
2 dag cukru z waniliÄ? do posypania
12 dag cukru pudru |
Mas??o z mÄ?kÄ? posiekaÄ?, dodaÄ? proszek i cukier, wymieszaÄ?, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki, zagnie??Ä? ciasto. Po??owÄ? ciasta rozwa??kowaÄ? na placek 1/2 palca grubo??ci, wy??o??yÄ? na blachÄ?, posmarowaÄ? marmoladÄ?. DrugÄ? po??owÄ? ciasta zetrzeÄ? na tarce o du??ych okach, przesuwajÄ?c nad plackiem tak, aby kruszonka spadajÄ?c, r??wnomiernie pokry??a ca??Ä? powierzchniÄ?. Ciasto upiec na kolor z??oty, opr??szyÄ? lekko cukrem, a gdy trochÄ? przestygnie, krajaÄ? prostokÄ?tne kawa??ki (3 X 7 cm).
|