Kuchnia Jordanii
4 pstrÄ?gi
plastry cytryny (dowolnie)
Farsz:
4 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
1 cebula drobno posiekana
1 ??wie??a lub mro??ona papryka
10 dkg zmielonych w??oskich orzech??w
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
s??l i pieprz do smaku
Marynata
4 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
sok z dw??ch cytryn lub 2 ??y??ki octu (6 proc.)
8 ??y??ek wody
1 roztarty zÄ?bek czosnku
s??l i pieprz do smaku |
1. Ryby sprawiÄ? (zostawiajÄ?c ??by).
2. W p??ytkim naczyniu wymieszaÄ? sk??adniki marynaty, w??o??yÄ? pstrÄ?gi na 4 godz., kilka razy prze??o??yÄ?.
3. Z papryki usunÄ?Ä? nasiona, pokrajaÄ? w plasterki.
4. CebulÄ? sma??yÄ? w rozgrzanej oliwie na jasnoz??oty kolor, dodaÄ? paprykÄ? i orzechy, mieszajÄ?c, sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min.
5. ZdjÄ?Ä? z ognia, posypaÄ? solÄ? i pieprzem, dodaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?, wymieszaÄ?, ostudziÄ?.
6. RybÄ? nadziewaÄ? farszem, zaszyÄ? nitkÄ? lub spiÄ?Ä? wyka??aczkami.
7. U??o??yÄ? rybÄ? w grubo wysmarowanym t??uszczem naczyniu, piec w mocno nagrzanym piekarniku i250oC) przez 20-30 min., polewajÄ?c 2-3 razy marynatÄ?. Ryby sÄ? gotowe, gdy p??etwy dajÄ? siÄ? ??atwo usunÄ?Ä?.
8. PstrÄ?gi ostro??nie prze??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek, usunÄ?Ä? nitkÄ?, wyka??aczki, przybraÄ? plasterkami cytryny i zielonÄ? pietruszkÄ?.
Proporcje dla 4 os??b
|