5 filet??w ze ??ledzia pocztowego
1 szklanka gÄ?stej m??odej ??mietany
10 dkg cebuli cukrowej
s??l, cukier
zielona pietruszka |
Filety ze ??ledzi zalaÄ? na godzinÄ? s??odkim mlekiem. Filety odcisnÄ?Ä? z mleka, z??o??yÄ? po dwa razem, ka??dy ??led?? pokrajaÄ? na 3 czÄ???ci i u??o??yÄ? na prostokÄ?tnym, ma??ym p????misku. ZagotowaÄ? wodÄ? z octem. CebulÄ? pokrajaÄ? na p????krÄ???ki 2 mm grubo??ci, u??o??yÄ? na ??ledziach i polaÄ? gÄ?stÄ? ??mietanÄ?; do ??mietany mo??na dodaÄ? cukru do smaku. ?šledzie mo??na posypaÄ? krajanÄ?, zielonÄ? pietruszkÄ?, podawaÄ? z pomidorami.
|