Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zapiekanka rybna

Kuchnia turecka
1 kg ryby - dorsza, halibuta lub karpia
1/2 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
2 cebule pokrajane w plasterki
2-3 ??y??ki pasty pomidorowej
2-3 roztarte zÄ?bki czosnku
s??l, pieprz i papryka do smaku
3-4 marchewki pokrajane w talarki
kawa??ek selera pokrajany w paski
2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny lub 1 ??y??eczka octu (6 proc.) ewentualnie 2 ??y??ki soku z rabarbaru
posiekana zielona pietruszka
plasterki cytryny (dowolnie)
1. Filety podzieliÄ? na porcje, natomiast ca??Ä? rybÄ? pokrajaÄ? w dzwonka, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem, odstawiÄ?. 2. Na rozgrzanym oleju usma??yÄ? cebulÄ? na z??oty kolor. 3. DodaÄ? pastÄ? pomidorowÄ?, czosnek, s??l, pieprz, paprykÄ?, marchew, seler, zamieszaÄ?, wlaÄ? wodÄ? i sok ?? cytryny. GotowaÄ? na ma??ym ogniu, a?? jarzyny bÄ?dÄ? miÄ?kkie oko??o 30 min. Sos przetrzeÄ? przez sito. 4. Kawa??ki ryby w??o??yÄ? do wysmarowanego t??uszczem ??aroodpornego naczynia, zalaÄ? sosem. 5. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec oko??o 30 min. 6. RybÄ? podawaÄ? w tym samym naczyniu, w kt??rym by??a pieczona, przybraÄ? plasterkami cytryny, posypaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?. Najlepsza jest z ziemniakami puree lub ze ??wie??ym bia??ym pieczywem. Dobra tak??e na zimno. Proporcje dla 3-4 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design