Kuchnia turecka
1 kg ryby - dorsza, halibuta lub karpia
1/2 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
2 cebule pokrajane w plasterki
2-3 ??y??ki pasty pomidorowej
2-3 roztarte zÄ?bki czosnku
s??l, pieprz i papryka do smaku
3-4 marchewki pokrajane w talarki
kawa??ek selera pokrajany w paski
2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny lub 1 ??y??eczka octu (6 proc.) ewentualnie 2 ??y??ki soku z rabarbaru
posiekana zielona pietruszka
plasterki cytryny (dowolnie) |
1. Filety podzieliÄ? na porcje, natomiast ca??Ä? rybÄ? pokrajaÄ? w dzwonka, doprawiÄ? solÄ?
i pieprzem, odstawiÄ?.
2. Na rozgrzanym oleju usma??yÄ? cebulÄ? na z??oty kolor.
3. DodaÄ? pastÄ? pomidorowÄ?, czosnek, s??l, pieprz, paprykÄ?, marchew, seler, zamieszaÄ?, wlaÄ? wodÄ? i sok ?? cytryny. GotowaÄ? na ma??ym ogniu, a?? jarzyny bÄ?dÄ? miÄ?kkie oko??o 30 min. Sos przetrzeÄ? przez sito.
4. Kawa??ki ryby w??o??yÄ? do wysmarowanego t??uszczem ??aroodpornego naczynia, zalaÄ? sosem.
5. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec oko??o 30 min.
6. RybÄ? podawaÄ? w tym samym naczyniu, w kt??rym by??a pieczona, przybraÄ? plasterkami cytryny, posypaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?. Najlepsza jest z ziemniakami puree lub ze ??wie??ym
bia??ym pieczywem. Dobra tak??e na zimno. Proporcje dla 3-4 os??b
|