?šwie??e ??Iedzie, dorsz, halibut; karp lub pstrÄ?g
sok z cytryny
oliwa
s??l,
??wie??o zmielony pieprz |
1. SprawionÄ? rybÄ? natrzeÄ? solÄ? i sokiem z cytryny
2. PosmarowaÄ? kawa??ki folii aluminiowej oliwÄ? i na ka??dym po??o??yÄ? rybÄ?. ZagiÄ?Ä? boki z obu stron i lekko zwinÄ?Ä? w p??aski rulon.
3. U??o??yÄ? na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (190 C) oko??o 30 min.
4. OdwinÄ?Ä?, wy??o??yÄ? rybÄ? na gorÄ?cy talerz.
5. RybÄ? polanÄ? sosem (4 ??y??ki oliwy, 2 ??y??ki soku z cytryny) i doprawionÄ? solÄ? i pieprzem do smaku mo??na podawaÄ? ze ??wie??ym bia??ym pieczywem lub frytkami i zielonÄ? sa??atÄ?. Tak sporzÄ?dzona ryba jest smaczna r??wnie?? na zimno.
|