Kuchnia izraelska
3l4 kg halibuta lub dorsza
1 ma??a posiekana cebula
1 bu??eczka namoczona w wodzie
1 ??y??eczka soli
1 /4 ??y??eczki pieprzu
1 ma??e jajo roztrzepane
2 ??y??ki oleju jadalnego
1 du??a cebula pokrajana w talarki
1 ??wie??a papryka pokrajana w kostkÄ? (dowolnie)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1/2??y??eczkicukru
1 ??y??eczka soli
1 /4 ??y??eczki pieprzu
szczypta tymianku lub 1 ??y??eczka posiekanego .
koperku |
1. Filety rybne i cebulÄ? zemleÄ? w maszynce, dodaÄ? odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ? i jeszcze raz zemleÄ?.
2 DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem, dodaÄ? jajo, wszystko ubiÄ? na jednolitÄ? masÄ?. UformowaÄ? 6 pulpet??w.
3. W ??aroodpornym naczyniu wymieszaÄ? olej, cebulÄ?, paprykÄ?, przecier pomidorowy, cukier, s??l, pieprz. w??o??yÄ? pulpety.
4. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min., czÄ?sto polewajÄ?c wytworzonym sosem.
5 PodawaÄ? z frytkami i sur??wkÄ? lub og??rkiem konserwowym i ??wie??ym bia??ym pieczywem.
Proporcje dla 3-6 os??b
|