Kuchnia chi??ska
1 kg filet??w z dorsza, halibuta lub morszczuka
1 /2 ??y??eczki soli
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej lub mÄ?ki pszennej
1 szklanka oleju
1 cebula pokrajana w pi??rka
1 marchew pokrajana w cienkie s??upki
1 ??wie??a papryka pociÄ?ta w paseczki(dowolnie)
1/2 ??odygi selera lub ma??y kawa??ek pokrajany
w s??upki
Sos :
1 ??y??ka octu 6 proc.)
1 i 1/2 ??y??ki cukru
1/2 ??y??ki soli
2 ??y??eczki pasty pomidorowej
2 ??y??ki sosu sojowego lub 1 ??y??ka przyprawy
maggi z 1 ??y??kÄ? wody
1/2 szklanki roso??u lub, wody
1/2-Ä? ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej |
1. Sk??adniki sosu wymieszaÄ?, odstawiÄ?.
2. Filety posoliÄ?, obtoczyÄ? w mÄ?ce
3. RybÄ? usma??yÄ? na rozgrzanym oleju na z??oty kolor, prze??o??yÄ? na talerz, trzymaÄ? w cieple.
4. Z patelni odlaÄ? nadmiar oleju - w??o??yÄ? jarzyny i usma??yÄ?. ,
5. ZamieszaÄ? sos, wlaÄ? do jarzyn, mieszajÄ?c gotowaÄ? a?? zgÄ?stnieje. W razie potrzeby doprawiÄ? solÄ?, kilkoma kroplami maggi, cukrem lub octem - sos powinien byÄ? s??odko-kwa??ny.
6. Prze??o??yÄ? rybÄ? na gorÄ?cy p????misek i polaÄ? sosem.
7. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na 2 sypko lub z bu??eczkami na parze ? MAN-TOU Proporcje dla 4-5 os??b
|