Kuchnia izraelska
1/2 kg ??ososia
2 ??y??ka mas??a ,
1 ??y??eczka soli
1 cebula pokrajana w plasterki
1 listek laurowy
1/2 litra ??mietany (18 proc.) |
1. RybÄ? oskrobaÄ?, pokrajaÄ? na 2-3 dzwonka.
2. W ??aroodpornym naczyniu roztopiÄ? mas??o, w??o??yÄ? rybÄ?, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem. CebulÄ? u??o??yÄ? wok???? ryby, potrawÄ? posypaÄ? pokruszonym listkiem laurowym. Piec w ??rednio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 15 min.
3. RybÄ? polaÄ? ??mietanÄ? i piec dalej przez 15-20 min., czÄ?sto podlewajÄ?c wytworzonym sosem. Gdy o??ci dajÄ? siÄ? ??atwo wyjÄ?c - potrawa jest gotowa.
4. PodawaÄ? z ziemniakami z wody lub frytkami.
Proporcje dla 2-3 os??b
|