Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
MAZUREK Z POLEWÄ? KAKAOWÄ?

Ciasto:
25 dag mÄ?ki
5 dag mas??a
3 dag margaryny
3 dag smalcu
10 dag cukru mia??kiego
3 ??????tka
1/2 jaja

Polewa:
1 szklanka mleka
szczypta sody oczyszczonej
20 dag cukru
2 dag mas??a ??wie??ego
2 dag kakao
wanilia
MÄ?kÄ? posiekaÄ? z t??uszczem, wymieszaÄ? z cukrem, dodaÄ? ??????tka i jaja, zagnie??Ä?, zarabiajÄ?c do??Ä? gÄ?ste ciasto. Ciasto podzieliÄ? na trzy czÄ???ci, 2/3 czÄ???ci wywa??kowaÄ? nadajÄ?c ciastu kszta??t prostokÄ?ta. U??o??yÄ? na blasze, wyr??wnaÄ? dok??adnie wszystkie boki. Z pozosta??ej 1/3 czÄ???ci ciasta wyrobiÄ? wa??ki r??wnej grubo??ci, przyciÄ?Ä? je ??ci??le wed??ug d??ugo??ci bok??w prostokÄ?ta z ciasta. Brzegi ciasta posmarowaÄ? bia??kiem, na??o??yÄ? na to wa??eczki z ciasta, lekko ucisnÄ?Ä?, aby siÄ? przylepi??y. Ukszta??towaÄ? je jak zwykle przy mazurku. Ciasto upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na kolor z??oty. PrzygotowaÄ? polewÄ?: zagotowaÄ? mleko, dodaÄ? odrobinÄ? sody, wsypaÄ? cukier, mieszajÄ?c zagotowaÄ? na silnym ogniu i p????niej sma??yÄ? powoli na brzegu kuchni, mieszajÄ?c, aby siÄ? nie przypali??o. Gdy syrop bardzo zgÄ?stnieje, tak ??e kropla puszczona na talerzyk zachowuje kszta??t kulisty nie rozlewajÄ?c siÄ?, dodaÄ? mas??o, chwilÄ? podsma??yÄ?, dodaÄ? kakao, wymieszaÄ?, zagotowaÄ?. Gdyby zanadto zgÄ?stnia??o, dodaÄ? kilka kropel wrzÄ?cej wody, wymieszaÄ?. GotowÄ? polewÄ? wylaÄ? natychmiast na upieczony placek, rozsmarowaÄ? szybko i r??wnomiernie, ostudziÄ?. PrzybraÄ? osÄ?czonymi wi??niami, sk??rkÄ? pomara??czowÄ?, migda??ami itp. PolewÄ? waniliowÄ? sporzÄ?dziÄ? tak, jak podano wy??ej, bez dodatku kakao.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design