Ciasto:
25 dag mÄ?ki
5 dag mas??a
3 dag margaryny
3 dag smalcu
10 dag cukru mia??kiego
3 ??????tka
1/2 jaja
Polewa:
1 szklanka mleka
szczypta sody oczyszczonej
20 dag cukru
2 dag mas??a ??wie??ego
2 dag kakao
wanilia |
MÄ?kÄ? posiekaÄ? z t??uszczem, wymieszaÄ? z cukrem, dodaÄ? ??????tka i jaja, zagnie??Ä?, zarabiajÄ?c do??Ä? gÄ?ste ciasto. Ciasto podzieliÄ? na trzy czÄ???ci, 2/3 czÄ???ci wywa??kowaÄ? nadajÄ?c ciastu kszta??t prostokÄ?ta. U??o??yÄ? na blasze, wyr??wnaÄ? dok??adnie wszystkie boki. Z pozosta??ej 1/3 czÄ???ci ciasta wyrobiÄ? wa??ki r??wnej grubo??ci, przyciÄ?Ä? je ??ci??le wed??ug d??ugo??ci bok??w prostokÄ?ta z ciasta. Brzegi ciasta posmarowaÄ? bia??kiem, na??o??yÄ? na to wa??eczki z ciasta, lekko ucisnÄ?Ä?, aby siÄ? przylepi??y. Ukszta??towaÄ? je jak zwykle przy mazurku. Ciasto upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na kolor z??oty. PrzygotowaÄ? polewÄ?: zagotowaÄ? mleko, dodaÄ? odrobinÄ? sody, wsypaÄ? cukier, mieszajÄ?c zagotowaÄ? na silnym ogniu i p????niej sma??yÄ? powoli na brzegu kuchni, mieszajÄ?c, aby siÄ? nie przypali??o. Gdy syrop bardzo zgÄ?stnieje, tak ??e kropla puszczona na talerzyk zachowuje kszta??t kulisty nie rozlewajÄ?c siÄ?, dodaÄ? mas??o, chwilÄ? podsma??yÄ?, dodaÄ? kakao, wymieszaÄ?, zagotowaÄ?. Gdyby zanadto zgÄ?stnia??o, dodaÄ? kilka kropel wrzÄ?cej wody, wymieszaÄ?. GotowÄ? polewÄ? wylaÄ? natychmiast na upieczony placek, rozsmarowaÄ? szybko i r??wnomiernie, ostudziÄ?. PrzybraÄ? osÄ?czonymi wi??niami, sk??rkÄ? pomara??czowÄ?, migda??ami itp. PolewÄ? waniliowÄ? sporzÄ?dziÄ? tak, jak podano wy??ej, bez dodatku kakao.
|