Kuchnia indyjska
4 filety rybne - z dorsza, halibuta lub karpia
1 i 1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki pieprzu
1/2 szklanki wody
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 cebula drobno posiekana
1 du??y pomidor sparzony, obrany, posiekany
1/4 ??y??eczki cynamonu
1/4 ??y??eczki imbiru.
szczypta zmielonego kardamonu lub kminku
1 jajo
mÄ?ka
tarta bu??ka
olej do g??Ä?bokiego sma??enia |
1. WodÄ? wlaÄ? do garnka, w??o??yÄ? jeden filet doprawiÄ? ??y??eczkÄ? soli i 1/4 ??y??eczki pieprzu, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min.
2. Ryb?? odcedziÄ?, posiekaÄ?, dodaÄ? czosnek, cebulÄ?, osÄ?czone pomidory, cynamon, imbir, kardamon lub kminek, 1/2 ??y??eczki soli i resztÄ? pieprzu, wszystko dok??adnie wymieszaÄ?.
3. Tym farszem posmarowaÄ? filety, zwinÄ?Ä? w rulon, zwiÄ?zaÄ? nitkÄ? lub spiÄ?Ä? wyka??aczkami.
4. Zrazy obtoczyÄ? w mÄ?ce ze wszystkich stron, nastÄ?pnie zanurzyÄ? w roztrzepanym jaju z dodatkiem soli, ponownie w tartej bu??ce, sp??aszczajÄ?c Iekko no??em.
5. Olej rozgrzaÄ? (jak na frytki) w rondlu. Ostro??nie wk??adaÄ? zrazy, sma??yÄ? do zrumienienia oko??o 10 min., osÄ?czyÄ? z oleju.
6. PodawaÄ? na gorÄ?co z sa??atkÄ? z og??rk??w RAITÄ? i ??e ??wie??ym pieczywem lub plackami indyjskimi CHAPPATI.
Proporcje dla 2-3 os??b
|