Kuchnia izraelska
1/2 kg filet??w ze szczupaka, karpia lub pstrÄ?g
2 cebule pokrajane w plasterki
2 marchewki pokrajane w talarki kawa??ek selera pokrajanego w drobnÄ? kostkÄ?
2 szklanki wody
2 ??y??eczki soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
1 ??????tko
1 ??y??ka soku z cytryny
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki |
1 CebulÄ?, marchew, seler w??o??yÄ? do p??askiego garnka, zalaÄ? dwoma szklankami wody, doprawiÄ? solÄ? i pieprz, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 30 min.
2. Do wywaru wlaÄ? 2 ??y??ki zimnej wody, w??o??yÄ? rybÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 10-15 min.
3. RybÄ? wyjÄ?Ä? na p????misek, wywar przecedziÄ?.
4. ??????tko ubiÄ? z sokiem z cytryny, rozprowadziÄ? wywarem z ryby, podgrzewaÄ? na ma??ym ogniu do zgÄ?stnienia, nie dopuszczajÄ?c do zagotowania sosu.
5 RybÄ? polaÄ? sosem, posypaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?.
6. PodawaÄ? na gorÄ?co z puree ziemniaczanym lub na zimno ze ??wie??ym bia??ym pieczywem. Proporcje dla 2-3 os??b
|