Kuchnia chi??ska
1-1 i 1/2 kg sprawionego karpia
1/4 szklanki stopionego kurzego t??uszczu
maty kawa??ek korzenia imbiru posiekany lub
1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 dymka pokrajana na kawa??ki
1 ??y??eczka soli
1 /4 ??y??eczki chili
1 ??y??ka sosu sojowego lub 1 i 1/2 ??y??eczki
przyprawy maggi i 1 i 1/2 ??y??eczki wody
2 szklanki roso??u lub gotowanej wody
1 ??y??ka cukru
zielona pietruszka
plasterki cytryny )dowolnie) |
1 RybÄ? pokrajaÄ? w dzwonka, posoliÄ?.
2. RozgrzaÄ? t??uszcz na du??ej patelni, dodaÄ? czosnek, imbir, chili, sos sojowy Iub maggi z wodÄ?, dymkÄ? i cukier, zagotowaÄ?.
3. W??o??yÄ? rybÄ? na patelniÄ?, dusiÄ? do zrumienienia, dolaÄ? gorÄ?cy ros???? lub wodÄ?, i na ma??ym ogniu dusiÄ? pod przykrycie, m przez 10 min.
4. Prze??o??yÄ? rybÄ? na gorÄ?cy p????misek, przybraÄ? zielonÄ? pietruszka i plasterkami cytryny.
5 PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub z bu??eczkami na parze MAN TOU -
Proporcje dla 4--6 os??b
|