Kuchnia korea??ska
1/2 kg filet??w z dorsza, halibuta lub morszczuka
10 dkg mielonej wo??owiny
1 ??y??ka cukru
2 i 1/2 ??y??ki sosu sojowego lub 2 ??y??ki
przyprawy maggi z 1 ??y??kÄ? wody
2 dymki grubo posiekane
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 ??y??ki oleju jadalnego
4 pieczarki pokrajane w plasterki
1 cebula pokrajana w talarki
1 marchew oskrobana, pokrajana w krÄ???ki
1 ma??y kawa??ek selera pociÄ?ty w cienkie paski
szczypta chili
1/4 ??y??eczki imbiru
1 ??y??eczka soli
1/2 ??y??eczki pieprzu
1 szklanka wody
1 jajo )dowolnie) |
1. Filety przepo??owiÄ? lub pokrajaÄ? na 4 cm kawa??ki
2. Dok??adnie wymieszaÄ? wo??owinÄ? z cukrem, 1 ??y??kÄ? sosu sojowego lub 1/2 ??y??ki maggi z l/2 ??y??kÄ? wody, dodaÄ? dymkÄ? i czosnek, odstawiÄ?.
3. Pieczarki, cebulÄ?, marchew, seler, chili, imbir, s??l i pieprz dok??adnie wymieszaÄ?, odstawiÄ?.
4. RozgrzaÄ? olej w ma??ym rondlu, uk??adaÄ? kolejno warstwami: po??owÄ? miÄ?snej masy, po??owÄ? rybnych filet??w, po??owÄ? jarzyn z przyprawami, nastÄ?pnie pozosta??Ä? masÄ? miÄ?snÄ? itd. Zawsze jednak nale??y sko??czyÄ? na warstwie jarzyn.
6. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez godzinÄ?
7. Jajo doprawiÄ? solÄ? i pieprzem, wlaÄ? na rozgrzany olej, usma??yÄ? na ??rednim ogniu cienki omlet. Prze??o??yÄ? na talerz, gdy omlet ostygnie nale??y zwinÄ?Ä? go w rulonik i pokrajaÄ? w paseczki.
8. RybÄ? podawaÄ? przybranÄ? omletem, z ry??em ugotowanym na sypko lub bu??eczkami na parze MAN-TOU Proporcje dla 4-6 os??b
|