Kuchnia indonezyjska
1 ??y??eczka soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 kg filet??w z halibuta
Sos :
6 ??y??ek stopionego mas??a
2 ??y??ki soku z cytryny
2 ??y??ki sosu sojowego lub 1 ??y??ka przyprawy
maggi z 1 ??y??kÄ? wody
szczypta chili |
1. MasÄ? z roztartego czosnku, soli, pieprzu - natrzeÄ? rybÄ?.
2. RybÄ? w??o??yÄ? do wysmarowanego ??aroodpornego naczynia lub brytfanny i piec przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 190"C.
3. Dok??adnie wymieszaÄ? sk??adniki sosu.
4. Po 10 min. pieczenia, polaÄ? rybÄ? 1/3 sosu, piec dalej przez 25-30 min.,
polewajÄ?c sosem wytworzonym podczas pieczenia, ostro??nie obr??ciÄ? rybÄ? na drugÄ? stronÄ?.
5. PodgrzaÄ? resztÄ? sosu.
6. Wy??o??yÄ? rybÄ? na gorÄ?cy p????misek, polaÄ? sosem.
7. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcje dla 4-5 os??b
|