Kuchnia singapurska
4 filety z makreli lub halibuta
1 ??y??eczka kurkumy (dowolnie)
3 cm posiekany kawa??ek korzenia lub
1 ??y??eczka imbiru w proszku
1I2 ??y??eczki chili
5 posiekanych cebul
4 ??y??ki mas??a
1/4 kg ??wie??ej lub mro??onej zielonej fasolki
2 szklanki wody
3 ??y??ki noku cytrynowego lub 1 ??y??eczka octu (6 proc.)
2 ??y??ki powide?? ??liwkowych
2 ??y??eczki soli |
1. UtrzeÄ? na pastÄ? kurkumÄ?, imbir, chili i cebulÄ?,
2. W rondlu z rozgrzanym mas??em sma??yÄ? pastÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min.
3. DodaÄ? fasolkÄ?, sma??yÄ? dalej przez 3 min.
4. WlaÄ? wodÄ?, dodaÄ? powid??a, sok cytrynowy, wszystko wymieszaÄ? z fasolkÄ? gotowaÄ? pod przykryciem na ??rednim ogniu przez 5 min.
5. W??o??yÄ? rybÄ?, doprawiÄ? solÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 20 min.
6. RybÄ? podawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko z sa??atkÄ? z pomidor??w lub sur??wkÄ?.
Proporcje dla 4-6 os??b
|