Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ryba w sosie cytrynowym

Kuchnia nowozelandzka
1 kg halibuta podzielonego na porcje
1 ??y??eczka soli
2 ??y??ki mas??a
1 cebula drobno posiekana
1/4 ??y??eczki pieprzu
1/4 ??y??eczki imbiru
szczypta utartej ga??ki muszkato??owej
1 szklanka wody
2-3 ??y??ki soku z cytryny
1 ??y??ka utartej sk??rki cytrynowej
1 jajo
1 ??y??eczka maki
1 I4 ??y??eczki szafranu
1 ??y??ka posiekanej zielonej pietruszki
1. RybÄ? posoliÄ?. 2. W szerokim rondlu, na rozgrzanym ma??le sma??yÄ? cebulÄ? przez 5 min. 3. W??o??yÄ? rybÄ?, sma??yÄ? do lekkiego zrumienienia, doprawiÄ? pieprzem, imbirem, ga??kÄ? muszkato??owÄ?, wlaÄ? wodÄ?, dusiÄ? poÄ? przykryciem na bardzo ma??ym ogniu przez 30 min. 4. DodaÄ? sok i sk??rkÄ? z cytryny, delikatnie wymieszaÄ?, zdjÄ?Ä? z ognia, odsÄ?czyÄ? rybÄ?. 5. Prze??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek. 6. W ma??ej miseczce, roztrzepaÄ? jajo, dodaÄ? mÄ?kÄ?, szafran i zielona pietruszkÄ?, wszystko dok??adnie ubiÄ?. 7. Stale mieszajÄ?c wlaÄ? 1/4 szklanki wywaru z ryby. 8. PrzelaÄ? do ma??ego rondla, mieszajÄ?c podgrzaÄ? na ma??ym ogniu, a?? sos zgÄ?stnieje, nie mo??e siÄ? zagotowaÄ?. 9. RybÄ? polaÄ? sosem. 10. PodawaÄ? z ziemniakami z wody i ugotowanym zielonym groszkiem. Proporcje dla 4-6 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design