Kuchnia Jamajki
1/2 kg filet??w z dorsza lub halibuta
2 ??y??ki soku z cytryny (dowolnie)
1 I2 ??y??eczki soli
1 /4 ??y??eczki pieprzu
4 ??y??ki mas??a
1 ??y??ka mÄ?ki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki utartego sera cheddar |
1. RybÄ? w??o??yÄ? do ??aroodpornego naczynia.
2, PokropiÄ? sokiem z cytryny, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem.
3. W ma??ym rondlu rozgrzaÄ? 2 ??y??ki ?mas??a, dodaÄ? mÄ?kÄ?, dok??adnie zamieszaÄ?, stopniowo wlewaÄ? mleko, stale mieszajÄ?c, gotowaÄ? do zgÄ?stnienia.
4. RybÄ? polaÄ? sosem i posypaÄ? serem i grudkami z pozosta??ego mas??a.
5. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190°C) i piec przez 25-30 min.
6. PodawaÄ? z zielonÄ? sa??atÄ? w sosie winegret i frytkami lub ze ??wie??ym bia??ym pieczywem. Proporcje dla 3-4 os??b
|