Ciasto:
30 dag mÄ?ki 20 dag mas??a deserowego
10 dag cukru w mÄ?czce
1/2 jaja do smarowania
1 jajo
Polewa:
2 pomara??cze
1 cytryna
30 dag cukru |
Ciasto sporzÄ?dziÄ? i upiec mazurek tak, jak podano przy mazurku z kaimakiem. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: pomara??cze i cytryny umyÄ? i na surowo zetrzeÄ? wraz ze sk??rkami na drobnej tarce, wyjmujÄ?c nasiona. Do startych owoc??w dodaÄ? cukier i sma??yÄ? powoli na brzegu kuchni, na p??ytce azbestowej, gÄ?stÄ? marmoladÄ? mieszajÄ?c, aby siÄ? nie przypali??a. Gdy marmolada spada z ??y??ki, oddzielajÄ?c siÄ? tafelkami (lub gdy pr??bka po ostygniÄ?ciu nie rozlewa siÄ? i nie lepi, lecz krzepnie szklisto), wylaÄ? gorÄ?cÄ? marmoladÄ? na upieczony placek, zaraz rozsmarowaÄ? i ostudziÄ?. Przed podaniem mazurek pokrajaÄ? na prostokÄ?tne kawa??ki (3 X 7 cm).
|