Kuchnia salwadorska
112 kg filet??w z dorsza lub halibuta
2 ??y??eczka soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 ??y??ki soku z cytryny lub 1 ??y??eczka octu (6 proc.)
2 ??rednie cebule pokrajane w plasterki
4 ??rednie pomidory sparzone, obrane, pokrajane w krÄ???ki
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego |
1. WymieszaÄ? 1/2 ??y??eczki soli, pieprz, czosnek z 1 ??y??kÄ? soku z cytryny lub 1/2 ??y??eczkÄ? octu z 1 ??y??eczkÄ? wody, natrzeÄ? filety, odstawiÄ? na 15 min.
2. W??o??yÄ? do wysmarowanego ??aroodpornego naczynia.
3. Na rybie u??o??yÄ? warstwami cebulÄ?, pomidory i zielonÄ? pietruszkÄ?, posypaÄ? resztÄ? soli.
4. WlaÄ? oliwÄ?, skropiÄ? sokiem z cytryny lub 1/2 ??y??eczki octu z ??y??eczkÄ? wody.
5. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190°C) i piec przez 45 min.
6. PodawaÄ? z ziemniakami puree i zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcje dla 3-4 os??b
|