2,5 ??ledzia pocztowego (5 filet??w)
2 jaja
1 og??rek konserwowy lub
12 krÄ???k??w cebuli
2 twarde pomidory
sos majonezowy |
Ka??dy filet ze ??ledzia przeciÄ?Ä? wzd??u?? na p????. Ka??dÄ? po????wkÄ? fileta zwinÄ?Ä? ciasno w rulon (z jednego ??ledzia powstanÄ? 4 zrulowane korki). Jaja ugotowaÄ? na twardo, ostudziÄ? w zimnej wodzie, obraÄ? ze skorupek, ostrym no??em pokrajaÄ? na 12 krÄ???k??w (ka??de jajo na 6 kawa??k??w). Og??rek lub pomidory i cebulÄ? te?? pokrajaÄ? na 12 krÄ???k??w. Na szklanej, prostokÄ?tnej salaterce uk??adaÄ? korki ??ledziowe: na krÄ???ek og??rka po??o??yÄ? krÄ???ek cebuli i na to stojÄ?co korek ze ??ledzia; przybraÄ? go krÄ???kiem jaja. Ka??dÄ? porcjÄ? mo??na oblaÄ? ??y??kÄ? gÄ?stego majonezu.
|