5 ma??ych, t??ustych ??ledzi beczkowych (mleczak??w)
Zaprawa z octu
ziele angielskie
mleczko ??ledziowe
10 dkg cebuli
woda
2 dkg cukru
ocet do smaku
10 krÄ???k??w korniszona
2 li??cie bobkowe
10 krÄ???k??w marchewki |
?šledzie namoczyÄ? na kilka godzin, czÄ?sto zlewajÄ?c wodÄ?; po wymoczeniu sprawiÄ? je i odfiletowaÄ?. PrzygotowaÄ? zaprawÄ?: a) do octu dodaÄ? wodÄ?, angielskie ziele, li??Ä? bobkowy, krÄ???ki cebuli i marchewki, zagotowaÄ? kilka razy; b) mleczko przetrzeÄ? przez sito, po??Ä?czyÄ? z przestudzonÄ? zaprawÄ?, dodaÄ? cukier do smaku. Po????wki ??ledzi zwijaÄ? w rulony, do ??rodka w??o??yÄ? cebulÄ? z zaprawy, krajanÄ? marchewkÄ?, kawa??ek korniszona. Rulony przytrzymaÄ? ko??cami nad??amanych wyka??aczek. Uk??adaÄ? w s??oju jeden ko??o drugiego. ?šledzie zalaÄ? przygotowanÄ? zaprawÄ?, powierzchniÄ? nakryÄ? listkami bobkowymi. S????j przykryÄ? papierem pergaminowym, przechowywaÄ? w zimnym miejscu kilka dni. PodawaÄ? na prostokÄ?tnym p????misku z chlebem lub ziemniakami pieczonymi.
|