5 ??ledzi pocztowych
przybranie sezonowe
sos majonezowy z 1 ??????tka |
?šledzie op??ukaÄ?, odciÄ?Ä? g??owy i p??etwy, wypatroszyÄ? je i namoczyÄ? w zimnej wodzie na 12 godzin, zmieniajÄ?c wodÄ?. ?šledzie wyjÄ?Ä? i odcisnÄ?Ä? z wody, zdjÄ?Ä? z nich sk??rÄ? i odfiletowaÄ?, wybraÄ? starannie o??ci, nie uszkadzajÄ?c miÄ???ni. Obie odfiletowane po????wki z??o??yÄ? razem, u??o??yÄ? na szklanym, prostokÄ?tnym p????misku, przeciÄ?Ä? sko??nie na dwie czÄ???ci. SporzÄ?dziÄ? sos majonezowy z 1 ??????tka wg przepisu na przyprawiÄ? go octem i cukrem do smaku; gÄ?stym sosem polaÄ? ??ledzie. PowierzchniÄ? ??ledzi przybraÄ? sezonowymi dodatkami. Je??eli brak wyborowych ??ledzi pocztowych, mo??na u??yÄ? t??ustych ??ledzi beczkowych. Po wymoczeniu i odci??niÄ?ciu ?? wody obraÄ? je ze sk??ry, u??o??yÄ? p??asko w ma??ym naczyniu i zalaÄ? mlekiem na 2-3 godziny. WyjÄ?Ä? z mleka, odcisnÄ?Ä?, odfiletowaÄ? i dalej postÄ?powaÄ?, jak w przepisie na ??ledzie na sa??atce z jab??ek. W ten sam spos??b mo??na przygotowaÄ? ??ledzie beczkowe w ??mietanie.
|