1 litr galarety z ryby
1,5 kg ryby {dorsza, karpia, lina, sandacza, szczupaka)
60 dkg miÄ?sa z ugotowanej ryby
przybranie sezonowe
s??l |
RybÄ? sprawiÄ?, odciÄ?Ä? g??owÄ? i ogon, zdjÄ?Ä? filety z o??Ä?mi, obciÄ?gnÄ?Ä? ze sk??ry, posoliÄ?, odstawiÄ?. UgotowaÄ? wywar ?? warzyw i odpadk??w ryby, odcedziÄ?, posoliÄ?, zmierzyÄ?, zagotowaÄ?. Filety podzieliÄ? na r??wne porcje (8 - 10 dkg), na wrzÄ?cy wywar wk??adaÄ? po kilka kawa??k??w ryby, ugotowaÄ? na brzegu kuchni (12-15 min.),rybÄ? wyjÄ?Ä? ostro??nie i przytrzymujÄ?c miÄ?so rÄ?kÄ? ostro??nie wyciÄ?gnÄ?Ä? o??ci. PrzygotowaÄ? foremki lub jednakowe fili??anki, dno zwil??yÄ? nalaÄ? 1 ??y??kÄ? krzepnÄ?cej galarety, gdy zastygnie, u??o??yÄ? przybranie i porcjÄ? ryby, zn??w zalaÄ? kilkoma ??y??kami stygnÄ?cej galarety; gdy przybranie przylgnie do galarety w fili??ance, zlaÄ? resztÄ? galarety, ostudziÄ?. Przed podaniem ka??dÄ? foremkÄ? zanurzyÄ? na sekundÄ? we wrzÄ?cej wodzie, natychmiast wyjÄ?Ä?, podwa??yÄ? galaretÄ?" no??em odkrywajÄ?c jÄ?, wy??o??yÄ? na p????misek. PodawaÄ? z cytrynÄ?, octem, sosem majonezowym, sosem tatarskim i pieczywem.
|