20 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
s????
1 litr wody
1,25 kg ryby
2-3 dkg ??elatyny
Przyprawy:
ziele angielskie
li??Ä? bobkowy
pieprz
s??l
Przybranie:
5 dkg cebuli
zielony groszek
2 jaja twarde
zielona pietruszka lub krÄ???ki por??w
korniszony
marchewka lub pomidory |
SprawiÄ? rybÄ?, podzieliÄ? jÄ? (na p??ask) na dwie po??owy, odcinajÄ?c je wraz z o??Ä?mi od krÄ?gos??upa. UgotowaÄ? wywar z warzyw, g????w rybich i krÄ?gos??upa, z przyprawami, odcedziÄ?, zlaÄ? do niewielkiego rondla, posoliÄ?. RybÄ? pokrajaÄ? w poprzek na kawa??ki 4-5 cm szerokie. UgotowaÄ? rybÄ? w wywarze na wolnym ogniu wk??adajÄ?c jednocze??nie po kilka kawa??k??w. Z ugotowanej ryby wyjÄ?Ä? ostro??nie grube o??ci, rybÄ? u??o??yÄ? na p????misku. (Mo??na te?? po ugotowaniu zdjÄ?Ä? z ka??dego kawa??ka sk??rÄ?, ale wtedy nale??y wziÄ?Ä? 1,5 kg ryby). ??elatynÄ? rozpu??ciÄ?, wymieszaÄ? z roso??em z ryby, ros???? sklarowaÄ? bia??kami, ostudziÄ?. UgotowaÄ? jaja na twardo, obraÄ? ze skorupki, pokrajaÄ? w krÄ???ki lub czÄ?stki. Gdy galareta zacznie krzepnÄ?Ä?, u??o??yÄ? rybÄ?, przybraÄ? sezonowymi warzywami, czÄ?stkami twardych jaj, korniszonami, trzykrotnie zalewaÄ? porcje krzepnÄ?cÄ? galaretÄ?, ostudziÄ?. PodawaÄ? z octem, cytrynÄ? lub zimnymi sosami i pieczywem.
|