Ciasto: 15 dag mÄ?ki
10 dag mas??a
5 dag cukru mÄ?czki
1 ??????tko surowe
20 dag marmolady
Pianka:
3 bia??ka
12 dag cukru kryszta??u
2 dag cukru do posypania |
SporzÄ?dziÄ? ciasto: mas??o z MÄ?kÄ? posiekaÄ?, wymieszaÄ? z cukrem, dodaÄ? ??????tka, zagnie??Ä? ciasto, a gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, ciasto wynie??Ä? w ch??odne miejsce. SkrzepniÄ?tym ciastem wy??o??yÄ? dno tortownicy i ciasto upiec na bardzo jasny, z??oty kolor. Upieczony placek posmarowaÄ? marmoladÄ?. UbijaÄ? pianÄ?, do na p???? ubitej piany dosypywaÄ? po trochu cukier, ciÄ?gle ubijajÄ?c. Gdy wszystek cukier w??o??ony, przerwaÄ? ubijanie, pianÄ? wy??o??yÄ? na placek, posypaÄ? cukrem kryszta??em, wstawiÄ? do piekarnika do zapieczenia. Gdy pianka obeschnie i lekko zrumieni siÄ?, placek wyjÄ?Ä?. PodawaÄ? w tym samym dniu, najlepiej dop??ki ciep??y.
|