1 kg ryby
ocet z wodÄ?
s??l
ziele angielskie
10 dkg cebuli
li??Ä? bobkowy |
RybÄ? sprawiÄ?, przepo??owiÄ? wzd??u??, pokrajaÄ? w do??Ä? szerokie porcje, g??owÄ? przepo??owiÄ? na p????, posoliÄ?. ZagotowaÄ? zaprawÄ? z octu z cebulÄ?, przyprawami i solÄ?, odsunÄ?Ä? na brzeg kuchni, w??o??yÄ? rybÄ? i powoli ugotowaÄ? na s??abym ogniu. MiÄ?kkÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ? na salaterkÄ? (g??owÄ? gotowaÄ? d??u??ej). Wywar z ryby przyprawiÄ? octem do smaku, wyjÄ?Ä? cebulÄ? i odparowaÄ? do 3/4 litra; zalaÄ? nim rybÄ? tak, aby by??a pokryta p??ynem, ostudziÄ?. PodawaÄ? z sa??atami lub zimnymi sosami. MarynatÄ? tÄ? mo??na przechowaÄ? w zimnym miejscu przez kilka dni, w wÄ?skim garnku kamiennym lub s??oju, przykrytÄ? galaretÄ? z wywaru.
|