Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Karp po ??ydowsku w warzywach

1 kg karpia
s??l
10 dkg cebuli
pieprz :
8 dkg marchwi
ziele angielskie
8 dkg pietruszki
kawa??ek li??cia bobkowego
10 dkg selera
1 dkg ??elatyny
2 dkg cukru
Karpia oskrobaÄ?, sprawiÄ? wg przepisu na str. 186. RybÄ? pokrajaÄ? w poprzek na dzwonka 2 cm szeroko??ci, przecinajÄ?c krÄ?gos??up (najlepiej ciÄ?Ä? no??ycami). Warzywa oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki, u??o??yÄ? w ma??ym rondlu. Na wierzch warzyw u??o??yÄ? kawa??ki ryby, dodaÄ? s??l, cukier i zmia??d??one przyprawy, w??o??yÄ? ??eb przekrojony na p??ask, zalaÄ? wodÄ? tak, aby przykry??a ca??Ä? potrawÄ?. Naczynie nakryÄ? i rybÄ? gotowaÄ? powoli, na brzegu p??yty, oko??o 1 godziny, ,nie mieszajÄ?c potrawy. Gdy woda wyparuje w czasie gotowania, uzupe??niÄ? jÄ? tak, aby poziom wywaru zr??wna?? siÄ? z poziomem potrawy. Gdy warzywa sÄ? miÄ?kkie, odlaÄ? trochÄ? wrzÄ?cego wywaru i rozpu??ciÄ? w nim namoczonÄ? ??elatynÄ?, mieszajÄ?c i podgrzewajÄ?c. Sosem tym zalaÄ? ugotowanÄ? potrawÄ?, odstawiÄ? jÄ? w tym rondlu, w kt??rym siÄ? gotowa??a i w tym naczyniu podaÄ?. PodawaÄ? z octem, chrzanem z octu, sosem tatarskim lub majonezem i pieczywem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design