Masa rybna:
ga??ka muszkato??owa
60 dkg dorsza patroszonego (bez g??owy)
mleko do namoczenia
4 dkg bu??ki pszennej
12 dkg ugotowanych ziemniak??w
3,dkg cebuli
3,dkg t??uszczu
1 ??y??eczka manny
1/2 jaja
s??l
pieprz
imbir
Wywar
20 dkg w??oszczyzny
5 dkg cebuli
ziele angielskie
li??Ä? bobkowy
s??l
pieprz
krÄ?gos??up i o??ci z ryby
Wyko??czenie
1/2 porcji sa??atki majonezowej
listki sa??aty zielonej
2 jaja ugotowane na twardo |
Dorsza oczy??ciÄ?, zdjÄ?Ä? filety, z filet??w zdjÄ?Ä? sk??rÄ?. Bu??kÄ? namoczyÄ? w mleku, odcisnÄ?Ä?. Ziemniaki obraÄ?, ugotowaÄ?. CebulÄ? udusiÄ? z t??uszczem, nie rumieniÄ?c. ZemleÄ? miÄ?so wraz z bu??kÄ?, ziemniakami i cebulÄ? uduszonÄ?, masÄ? wymieszaÄ? z jajem i surowÄ? mannÄ? i doprawiÄ? do smaku UgotowaÄ? wywar z warzyw, przypraw, cebuli, o??ci, odcedziÄ?, posoliÄ?. Z masy ukszta??towaÄ? 10 okrÄ?g??ych kul, k??a??Ä? je na wrzÄ?cy wywar, powoli ugotowaÄ? na brzegu p??yty. SporzÄ?dziÄ? sa??atkÄ? majonezowÄ?), czÄ???Ä? sosu od??o??yÄ? przed wymieszaniem sa??atki. U??o??yÄ? na p????misku porcje sa??atki (na li??ciach zielonej sa??aty),na wierzchu po??o??yÄ? porcje pulpet??w i oblaÄ? sosem; ka??dÄ? porcjÄ? mo??na oblaÄ? stygnÄ?cÄ? galaretÄ? i przybraÄ? sezonowymi dodatkami.
|