8 ??wie??ych ??ledzi
50 dag jab??ek
2 du??e cebule
czubata ??y??ka margaryny
??y??eczka suszonego tymianku
s??l |
?šledzie oczy??ciÄ? z o??ci, pokrajaÄ? na dzwonka o d??ugo??ci kilku cm, lekko posoliÄ?. Jab??ka i cebule obraÄ? i pokrajaÄ? w cienkie plasterki. W wysmarowanym t??uszczem naczyniu ogniotrwa??ym uk??adaÄ? warstwami: ??ledzie, cebulÄ? i jab??ka, przesypujÄ?c tymiankiem. Na wierzchu po??o??yÄ? kawa??ki margaryny. WlaÄ? 1/2 szklanki wody, przykryÄ? postawiÄ? na bardzo ma??ym ogniu lub p??ytce azbestowej i dusiÄ? ok. 30 min. PodawaÄ? w tym samym naczyniu; je??Ä? z pieczywem.
|