50 dag mÄ?ki
25 dag mas??a
20 dag cukru
4 ??????tka
3 dag kakao-
s??l
sk??rka cytrynowa
2 dag dro??d??y
Pianka :
4 bia??ka
12 dag cukru kryszta??u
wanilia
(orzechy w??oskie lub konfitura od sÄ?czona, lub rodzynki, lub sk??rka pomara??czowa) |
MÄ?kÄ? posiekaÄ? z mas??em, dodaÄ? zmielony cukier, s??l, sk??rkÄ? cytrynowÄ?, drobniutko pokruszone dro??d??e i zarobiÄ? kruche ciasto z surowymi ??????tkami. Gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, przerwaÄ? zarabianie ciasta, podzieliÄ? je na trzy r??wne czÄ???ci. Do 1/3 czÄ???ci ciasta dosypaÄ? kakao i w miseczce wyrobiÄ? je na jednolitÄ? masÄ?. Ciasto odstawiÄ? do ch??odnego miejsca na godzinÄ?. Przez ten czas przygotowaÄ? piank??. UbijaÄ? pian??, gdy na p???? ubita, dosypywaÄ? do piany po ??y??ce cukru ubijajÄ?c przez ca??y czas. Przy ko??cu wymieszaÄ? pian?? z waniliÄ?. 1/2 cz????Ä? ciasta bia??ego wywa??kowaÄ? i wy??o??yÄ? nim dno blachy. Placek ten posypaÄ? kruszonkÄ? z ciasta kakaowego ??cierajÄ?c je przez tarkÄ? do tarcia warzyw (o du??ych okach) i przesuwajÄ?c tarkÄ? nad plackiem podczas ??cierania ciasta. (WarstwÄ? tÄ? mo??na posypaÄ? krajanymi orzechami (10 dag) lub odsÄ?czonÄ? konfiturÄ? z malin, truskawek itp. albo rodzynkami i sk??rkÄ? pomara??czowÄ? posypaÄ? powierzchniÄ? placka po upieczeniu). NastÄ?pnie przykryÄ? kruszonkÄ? kakaowÄ? ubitÄ? pianÄ?, kt??rÄ? z kolei posypaÄ? kruszonkÄ? z, pozosta??ej czÄ???ci bia??ego ciasta, ??cierajÄ?c je przez tarkÄ? nad blachÄ?. Ciasto wstawiÄ? do wygrzanego piekarnika (180 o C) i upiec uwa??ajÄ?c, aby ciasta nie wysuszyÄ?. (Powierzchnia piany gdzieniegdzie widoczna w??r??d kruszonki ma byÄ? lekko zrumieniona). KrajaÄ? nastÄ?pnego dnia po upieczeniu na prostokÄ?tne kawa??ki (3 X 7 cm).
|