1 kg ryby
20 dag ??wie??ych grzyb??w (ma??laki, ko??larze, surojadki, kurki)
2 jajka
p???? szklanki tartej bu??ki
natka pietruszki
p???? ??y??eczki mielonego pieprzu
s??l |
Ryby ugotowaÄ? (je??li nie by??y to filety, oczy??ciÄ? z o??ci) i zemleÄ? w maszynce. Grzyby oczy??ciÄ?, umyÄ?, obgotowaÄ? i r??wnie?? zemleÄ?. Do mielonej ryby dodaÄ? tartÄ? bu??kÄ? jajka posiekanÄ? natkÄ?, pieprz i s??l. MasÄ? wyrobiÄ? i uformowaÄ? placuszki. Na ka??dym po??o??yÄ? ??y??eczkÄ? zmielonych grzyb??w przyprawionych solÄ? i pieprzem i kszta??towaÄ? kule. UgotowaÄ? je w osolonej wodzie. PodawaÄ? na gorÄ?co z ziemniakami pur??e, polewajÄ?c gorÄ?cym olejem lub topionym mas??em. Mo??na je tak??e je??Ä? na zimno, przybrane majonezem lub kwa??nÄ? ??mietanÄ?.
|