1 kg okoni
15 dag wÄ?dzonej s??oniny lub boczku
6 ziemniak??w
3 szklanki wywaru z ryb lub jarzyn
3 cebule
szklanka ??mietany
listek laurowy
pieprz
s??l |
Okonie oczy??ciÄ?, usunÄ?Ä? wnÄ?trzno??ci i ??by, op??ukaÄ?, posoliÄ? i odstawiÄ? w ch??odne miejsce na 30 min. Ziemniaki obraÄ?, pokrajaÄ? w talarki i wy??o??yÄ? nimi dno ogniotrwa??ego naczynia. Na ziemniakach u??o??yÄ? posmarowane ??mietanÄ? okonie, posypaÄ? je drobno posiekanÄ? cebulÄ?, pokruszonym listkiem laurowym, solÄ? i pieprzem. Na wierzchu u??o??yÄ? plastry jak najcieniej pokrajanej s??oniny. WlaÄ? wywar i wstawiÄ? do piekarnika na ok. 45 min. PodawaÄ? z sur??wkami lub zielonÄ? sa??atÄ?.
|