4 ??ledzie mleczaki
1,1 /2 szklanki ugotowanej bia??ej fasoli
4 cebule ??redniej wielko??ci
szklanka ??mietany
sok cytrynowy
cukier
natka pietruszki |
Sprawione i wymoczone ??ledzie sfiletowaÄ?, obciÄ?gnÄ?Ä? ze sk??rki, usunÄ?Ä? krÄ?gos??upy i o??ci. CebulÄ? pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ? i sparzyÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?. Mlecz ze ??ledzi utrzeÄ? z dodatkiem soku cytrynowego, wymieszaÄ? ze ??mietanÄ? i przyprawi?? cukrem. UgotowanÄ? fasolÄ? wymieszaÄ? z cebulÄ?. Na p????misku uk??adaÄ? filety ??ledziowe i przek??adaÄ? je fasolÄ?, ca??o??Ä? polaÄ? przygotowanym sosem i posypaÄ? posiekanÄ? natkÄ? pietruszki.
|